EU pomorska operacija v Rdečem morju odvrnila 11 napadov Hutijev

V zadnjem mesecu je pomorska operacija Evropske unije, imenovana Aspides, ki je bila uvedena konec februarja za zagotavljanje varnosti v Rdečem morju, izsledila 68 ladij in uspešno odvrnila 11 napadov jemenskih Hutijev. Hutiji, oborožena islamistična militantna skupina, ki jo podpira Iran, so v zadnjem času predstavljali veliko grožnjo za plovbo v tem strateško pomembnem morju.

Evropska unija se je odzvala s pomočjo misije Aspides, kar v prevodu pomeni “zaščitnik”, da bi zagotovila varnost trgovskim ladjam, ki potujejo skozi to območje. Misija, ki je dobila poveljstvo pod grškim kontraadmiralom Visiliosom Griparisom, se osredotoča izključno na zaščito ladij in se izogiba neposrednim vojaškim spopadom s Hutiji.

“Ponosni smo, da smo uspeli zaščititi vse ladje, ki so zahtevale našo pomoč, in zagotoviti njihovo varno prehajanje,” je dejal Griparis na skupni tiskovni konferenci. Ta uspeh poudarja zavezo EU k varovanju pomembnih trgovskih poti in zagotavljanju stabilnosti v regiji.

Gospodarski vpliv na globalno trgovino

Visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko, Josep Borrell, je izpostavil ekonomske posledice napadov Hutijev. Napadi so povzročili znatno povišanje stroškov za prevoz blaga, saj so se cene za prevoz zabojnikov iz Kitajske v Evropo podvojile, cene zavarovanja pa so se povečale za 60 odstotkov.

“Varnost plovbe v Rdečem morju je ključnega pomena, saj skozenj poteka okoli 13 odstotkov svetovne trgovine. V luči teh napadov je število ladij, ki plujejo skozi Sueški prekop, padlo na polovico,” je dodal Borrell. Ta opažanja poudarjajo pomen misije Aspides ne le za regionalno varnost, ampak tudi za globalno gospodarstvo. V operaciji sodelujejo fregate iz štirih držav članic EU, pri čemer 19 držav prispeva osebje za operativni štab. Ta široka podpora dokazuje enotnost in odločnost Evropske unije pri obrambi pomorskih poti in zagotavljanju varnosti na ključnih trgih.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona