DZ je sočasno z EU volitvami razpisal tri referendume

Državni zbor (DZ) je sprejel odločitev o izvedbi treh posvetovalnih referendumov, ki bodo potekali sočasno z volitvami v Evropski parlament 9. junija. Poslanci so za datum razpisa referendumov določili 6. maj, s čimer se začenjajo priprave in roki za izvedbo referendumskih postopkov.

Referendumska vprašanja:

Pravica do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

Državljani bodo odločali o predlogu zakona, ki bi urejal pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Referendumsko vprašanje bo: “Ali ste za to, da se sprejme zakon, ki bo urejal pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja?”

Legalizacija konoplje

Na tem referendumu bodo volivci odgovarjali na dve vprašanji, ki se nanašata na rastlino konopljo:

“Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelovanje konoplje v medicinske namene?”

“Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?”

Uvedba preferenčnega glasu

Referendum bo preizkusil mnenje volivcev o možnosti uvedbe preferenčnega glasu pri volitvah v Državni zbor. Vprašanje se bo glasilo: “Ali ste za to, da se za volitve poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije uvede preferenčni glas, ki bo zagotovil odločilen vpliv volivcev na izbiro poslancev?”

Za 9. junij so bili v Svobodi in Levici

Izvedbo treh posvetovalnih referendumov, ki bodo potekali istočasno z evropskimi volitvami 9. junija so z večino potrdili poslanci strank Svobode in Levice. Poteza je del strategije, ki po mnenju Svobode lahko poveča volilno udeležbo. Levica je svoje glasove oddala iz “pragmatičnih razlogov,” kot navajajo.

Nasprotno pa so poslanci SDS in NSi glasovali proti, medtem ko so v SD izrazili neodločnost in se glasovanja vzdržali. SD je skupaj z NSi predlagal dopolnila za prestavitev datumov referendumov na 24. november, a so bila ta dopolnila v Državnem zboru zavrnjena.

Razprave o vsebini referendumskih vprašanj so bile prav tako burne. Medtem ko so stranke Svobode in Levice podprle predloge vprašanj, so v SD izrazili pomisleke glede jasnosti in ustreznosti formulacij. Opozicijska SDS in NSi pa so še bolj kritično ocenili predloge, do te mere, da razmišljajo o vložitvi zahteve za oceno ustavnosti določenih odlokov, zlasti tistih, ki se nanašajo na pomoč pri prostovoljnem končanju življenja in uporabo konoplje.

Zavrnjeni predlogi SDS

Poleg odobritve treh referendumov je Državni zbor zavrnil tudi predloge SDS za razpis dodatnih posvetovalnih referendumov, ki bi se nanašali na zaupanje vladi, nastanitev prebežnikov in testiranje funkcionarjev na prepovedane droge. Referendumsko vprašanje SDS, ki bi se glasilo: “Ali ste za to, da vlada RS, ki jo vodi Robert Golob, zaključi s svojim mandatom in se razpišejo predčasne volitve poslank in poslancev v državni zbor?”, ni prejelo zadostne podpore.

Jelka Godec, vodja poslanske skupine SDS, je izrazila razočaranje nad odločitvijo in poudarila, da bi morali volivci imeti priložnost odločati o “tako pomembnem vprašanju,” ki se nanaša na korupcijo, klientelizem in število nezakonitih prebežnikov. Vida Čadonič Špelič iz NSi je dodala, da “vlada zasluži, da odide,” zaradi navedenih nepravilnosti.

Zakonodajnopravna služba DZ in državni sekretar Jure Trbič so izpostavili, da referendumsko vprašanje o zaupanju vladi ni skladno z zakonom o referendumu in ljudski iniciativi, saj je nejasno formulirano in presega pristojnosti Državnega zbora. Trbič je še dodal, da za vlado “pravna država predstavlja okvir, in ne oviro.”

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: DZ Katja Bidovec