pixabay

Delnice rastejo, dolar zaradi bančnega sektorja slabi

Azijske borze so zrasle, dolar se je umiril, zlato se giblje okoli svojih rekordnih vrednosti. Vlagatelji so po novem polomu delnic regionalnih bank namreč še vedno nervozni zaradi ameriškega bančnega sektorja.

MSCI indeks je bil višji za 0,44 odstotka in je na poti, da prekine dvotedenski niz izgub. Japonska ostaja zaprta zaradi počitnic. Avstralski indeks S&P/ASX 200 je padel za 0,06 odstotka.

Wall Street je četrtek končal nižje. Odločitev PacWest Banco s sedežem v Los Angelesu, da razišče strateške možnosti, je namreč poglobila strahove glede stanja ameriških bank. Hkrati pa narašča tudi pritisk na regulatorje, naj sprejmejo več ukrepov za krepitev bančnega sektorja v državi.

Delnice ameriških regionalnih bank so ta teden po propadu banke First Republic Bank potonile.

Federal Reserve je obrestne mere v sredo zvišal za 25 bazičnih točk.

Obrestne mere je zvišala tudi Evropska centralna banka in siv+cer v četrtek za 25 bazičnih točk na 3,25 odstotka. ECB je nakazala, da bo za ukrotitev inflacije potrebno dodatno zaostrovanje.

Kitajske delnice so zrasle za 0,21 odstotka.

Hongkonški indeks Hang Seng je zrasel za 0,6 odstotka, kar je pomagalo dvigniti delnice v regiji.

Storitvena dejavnost na Kitajskem se je aprila povečala že četrti mesec zapored, je pokazala raziskava zasebnega sektorja. Podjetja okrevajo po ponovnem odprtju države, čeprav se okrevanje nekoliko upočasnilo.

Turizem v državi se je med petdnevnimi prvomajskimi prazniki povrnil na raven pred covidom, saj so se domača potovanja povečala za več kot dve tretjini glede na leto prej, kažejo vladni podatki.

Terminske pogodbe za E-mini za S&P 500 so se zvišale za 0,35 odstotka. Rultati Apple Inc so namreč presegli pričakovanja, k čemur so pripomogli prodaja iPhone, ki je bila boljša od pričakovane, in opazni prodori v Indiji in na drugih novejših trgih.

Valutni trgi

Na valutnem trgu se je japonski jen okrepil za 0,20 odstotka na 134,04 za dolar.

Britanski funt je nazadnje trgoval pri 1,2591 dolarja, kar je 0,15 odstotka več na dan.

Evro je višje za 0,21 odstotka na 1,1034 dolarja.

V primerjavi s košarico valut se je dolar znižal za 0,109 odstotka.

Promptno zlato je bilo pri 2051,48 dolarja za unčo, kar ni daleč od najvišje vrednosti vseh časov in sicer pri 2072,49 dolarja.

Ameriška nafta se je podražila za 0,47 odstotka na 68,88 dolarja za sod. Nafta Brent je pri 72,82 dolarja za sod, kar je 0,44 odstotka več.

Vir Foto:Pixabay