Azijski trgi: Bitcoin presegel mejo 57.000 dolarjev

Bitcoin, vodilna kriptovaluta je po tržni vrednosti, na azijskem trgovanju presegla mejo 57.000 dolarjev, kar je najvišja vrednost v zadnjih dveh letih. Ether, Bitcoinov manjši tekmec, pa je prvič v dveh letih presegel vrednost 3.200 dolarjev. To povečanje je bilo predvsem posledica znakov močnega institucionalnega nakupovanja, med katerim je podjetje za programsko opremo MicroStrategy razkrilo, da je nedavno kupilo približno 3.000 bitcoinov za 155 milijonov dolarjev. Slednje je prispevalo k več kot 10-odstotni okrepitvi Bitcoina v dveh prodajnih sejah.

Rast Bitcoina je sovpadala tudi z nedavno odobritvijo borznih skladov (ETF) v Združenih državah, kar je povečalo obseg trgovanja in okrepilo podjetja, povezana s kriptovalutami, kljub trenutni nestabilnosti na širših trgih. Ta dogajanja kažejo na vedno večje sprejemanje kriptovalut med institucionalnimi vlagatelji in signalizirajo možno nadaljevanje pozitivnega trenda na trgu digitalnih valut.

Azijski delniški trgi in Wall Street

Azijski delniški trgi so medtem izkazovali mešane rezultate. Japonska inflacija, ki je bila nekoliko višja od pričakovanj, je povzročila previdnost med vlagatelji, kar se odraža v stabilizaciji japonskega jena in rasti Tokijskega Nikkeija za 0,4 odstotka, ki je dosegel novo višino. Vendar pa so indeksi na Wall Streetu čez noč zabeležili padec, s terminskimi pogodbami za S&P 500 in Nasdaq, ki sta se v jutranjem trgovanju znižali za 0,1 odstotka.

Inflacija je še vedno osrednja tema za trge z napovedjo objave indeksa cen osnovnih izdatkov za osebno potrošnjo (PCE) v ZDA, ki je ključno merilo inflacije za Federal Reserve (FED). Napovedi kažejo na 0,4-odstotno rast, kar bo imelo ključno vlogo pri oblikovanju prihodnjih politik FED-a. Trgi so že začeli predvidevati možno sprostitev politik FED-a, in sicer z oceno 70-odstotne verjetnosti za prvo znižanje obrestnih mer med majem in junijem.

Ameriški predsednik Joe Biden je izrazil upanje, da se bo do naslednjega ponedeljka začela prekinitev ognja v konfliktu med Izraelom in Hamasom, kar kaže na možen napredek pri reševanju te dolgotrajne napetosti.

Surovine in valute

Na surovinskih trgih so terminske pogodbe za surovo nafto Brent ostale znotraj nedavnih razponov, z rahlim dvigom za 0,2 odstotka ali 16 centov na 82,69 dolarja za sod. Inflacijski podatki iz Evropske unije, ki bodo objavljeni ta teden, bodo prav tako pomembni za trge, saj se pričakuje, da se bo osnovni indeks inflacije upočasnil na 2,9 odstotka, kar bi lahko vplivalo na politike Evropske centralne banke.

Valutni trg je bil relativno miren, z izjemo pritiska na avstralski in novozelandski dolar, ki sta se znižala zaradi padca cen železove rude in pričakovanj glede obrestnih mer. Evro je ostal stabilen pri 1,0848 dolarja, funt pa se je nekoliko znižal na 1,2676 dolarja. Zlato pa je ostalo pri ceni 2.032 dolarjev za unčo.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pexels