Azijske delnice višje, vrednost zlata blizu najnižjih vrednosti v petih tednih

Azijske delnice so se v ponedeljek dvignile. Za počasno dogajanje pred zapisnikom zadnje seje Federal Reserve (FED) in podatkom o osnovni inflaciji, ki bi lahko povečala tveganje, da bodo obrestne mere dlje časa zvišane so poskrbeli ameriški prazniki.

Prisotne so bile tudi geopolitične napetosti, saj je Severna Koreja izstrelila več raket. Govori pa se tudi o tem, da je Rusija okrepila napade v Ukrajini pred petkovo enoletnico invazije.

Pojavila so se tudi poročila, da Bela hiša načrtuje nove sankcije proti Rusiji.

Vse to je omogočilo previden začetek in MSCI se je dvignil za 0,7 odstotka, prejšnji teden je zdrsnil za 2,2 odstotka.

Odboj so vodili kitajski modri žetoni (.CSI300), ki so se okrepili za 1,1 odstotka. Peking je obrestne mere namreč ohranil nespremenjene, kot je bilo pričakovano, saj je v zadnjih dneh v bančni sistem že vlil likvidnost.

Japonski Nikkei je bil nespremenjen, saj je Južna Koreja dodala 0,3 odstotke.

Terminske pogodbe EUROSTOXX 50 in terminske pogodbe FTSE so dodale 0,4 odstke, kar je podaljšalo rast prejšnjega tedna.

Terminske pogodbe na S&P 500 so se komaj kaj premaknile, prav tako terminske pogodbe na Nasdaq.

S&P se je v petek dotaknil najnižje ravni v zadnjih dveh tednih. Niz iz močnih gospodarskih novic iz ZDA nakazal, da bo imel Fed morda več dela na obrestnih merah, tudi potem ko je v 11 mesecih dosegel ogromnih 450 bazičnih točk.

“Gre za najagresivnejše zaostrovanje FED-a v desetletjih in maloprodajna prodaja v ZDA je na najvišji ravni vseh časov. Brezposelnost na najnižji ravni v 43 letih. Plače so se januarja povečale za več kot 500.000 in inflacija CPI/PPI se ponovno pospešuje. To je neizpolnjena misija Feda,” so opozorili analitiki BofA. 

Opozorili so še, da bi lahko neuspeh S&P 500 do 8. marca premagal odpor pri 4.200 in sprožil umik na 3.800.

Trgi so vztrajno dvigovali pričakovano najvišjo vrednost za sredstva FED-a na 5,28 odstotka, medtem ko so močno zmanjšali znižanje obrestnih mer za konec tega in naslednjega leta.

Core PCE tveganje

Zapisnik zadnjega sestanka FED-a, ki naj bi bil v sredo, bi moral razpravam dodati malo dinamike. Osupljive številke o januarskih plačilnih listah in prodaji na drobno so to že storile.

Slednje pomeni, da naj bi podatki o izdatkih za osebno potrošnjo v ZDA (PCE), ki bodo objavljeni ta petek, januarja pokazali 1,3-odstotni skok, kar je več kot okrevanje od šibkosti v prejšnjih dveh mesecih.

Kazalnik inflacije, ki mu je FED sicer naklonje, osrednji indeks PCE, naj bi se povečal za 0,4 odstotka, kar je največja rast v petih mesecih. Letna hitrost inflacije se je medtem morda za delček upočasnila in sicer na 4,3 odstotka.

Goldman Sachs v jedru napoveduje 0,55-odstotno rast, kar bi močno preizkusilo odpornost trga.

Možnost novih FED dvigov obrestnih mer je dvignila donose zakladnice in na splošno podprla dolar. Dolar je prejšnji teden v košarici valut dosegel najvišjo vrednost v šestih tednih.

Evro je obtičal pri 1,0684 dolarja, v petek je dosegel šesttedensko najnižjo vrednost pri 1,0613 dolarja. Dolar je bil medtem v primerjavi z jenom tik nad dvomesečnim vrhom in sicer pri 134,20.

Višji donosi in trdnejši dolar niso bili dobri za zlato, ki se je držalo pri 1.843 dolarjev za unčo. Zlato torej ni daleč od najnižje vrednosti v petih tednih, pri 1.807 dolarja.

vir Foto: Pexels