Site icon Biznis24

Azijske delnice višje, prihajajo podatki o inflaciji v ZDA

Azijske delnice višje, prihajajo podatki o inflaciji v ZDA

Azijske delnice so se v ponedeljek dvignile. Vlagatelji so se namreč pripravljali na teden, v katerem bodo znani podatki o inflaciji v ZDA. Petkovo dobro poročilo o plačilnih listah v ZDA je že zmanjšalo kakršno koli presenečenje navzgor glede potrošniških cen.

Napovedi so za 0,4-odstotno rast v aprilu tako za glavni kot za osnovni CPI, pri čemer se bo letna stopnja osnovne inflacije le za malenkost upočasnila na 5,5odstotka.

Previdnost je povzročila počasen začetek trgov. MSCI indeks je zrasel za 0,3 odstotka.
Japonski Nikkei je upadel za 0,3 odstotka.

Terminske pogodbe S&P 500 in terminske pogodbe Nasdaq so padle za 0,1 odstotka. Pred tem so zaradi dobrih rezultatov Appla poskočile.

S&P 500 se je v letošnjem letu doslej povečal za skoraj 8 odstotkov. Rast je posledica samo petih mega delnic, ki so letos skupno zrasle za 29 odstotkov in glede na preostali del indeksa trgujejo z 49-odstotno premijo.

Trgi obveznic so bili zaradi močnega poročila o izplačanih plačah še vedno prizadeti. Dvoletni donosi v ZDA so se namreč povečali na 3,95 odstotka. Prejšnji teden so sicer za kratek čas padli na 3,657 odstotka.

Terminske pogodbe pomenijo skoraj 90-odstotno verjetnost, da bo FED obrestne mere na naslednjem zasedanju junija obdržal nespremenjene in 75-odstotno verjetnost znižanja v septembru.

Valute

Trg še vedno ocenjuje cene vsaj še enega dviga Evropske centralne banke. Medte se pričakuje, da bo Bank of England v četrtek dvignila svoje obrestne mere za četrt točke. 

Različni obeti glede obrestnih mer so podprli evro in funt, pri čemer je slednji prejšnji teden za ameriški dolar dosegel najvišjo vrednost v enem letu. Evro se je v ponedeljek držal pri 1,1018 dolarja, kar je malo manj od nedavne najvišje vrednosti pri 1,1096 dolarja.

Dolar se je bolje odrezal glede na jen. Banka Japonske je namreč ostala edina centralna banka v razvitem svetu, ki ni zaostrila politike. Dolar je znašal 135,19 jena, evro pa 148,93 jena in ni daleč od nedavnega 15-letnega vrha 151,55.

Možnost premora pri dvigovanju obrestnih mer v ZDA je bila prednost za nedonosno zlato, ki se je držalo pri 2015 USD za unčo.

Cene nafte so šle v drugo smer, saj so strahovi pred svetovno gospodarsko upočasnitvijo odtehtali načrtovano zmanjšanje proizvodnje, tako da je ameriška nafta prejšnji teden padla za več kot 7 odstotkov.

Brent se je nazadnje podražil za 3 cente na 75,33 dolarja za sod, medtem ko je ameriška nafta dodala 5 centov na 71,39 dolarja za sod.

vir Foto: Pixabay

Exit mobile version