Azijske delnice imajo težave z rastjo, Bitcoin pri 27,732 dolarjih

Delnice v Aziji so imele težave z rastjo. Dolar je bil pred podatki o cenah življenjskih potrebščin v ZDA, ki bi lahko škodovali upanju o znižanju obrestnih mer pozneje v tem letu, če inflacija ne bo pokazala večjega upada stabilen.

MSCI indeks se je danes znižal za dodatnih 0,3 odstotka. 

Japonski Nikkei je padel za 0,4 odstotka.

S&P 500 je padel za 0,5 odstotka. Terminske pogodbe S&P 500 pa so bile zjutraj v Aziji stabilne.

Stabilen ameriški dolar je evro potisnil nazaj pod 1,10 dolarja na 1,0971 dolarja.

Aprilski podatki o cenah življenjskih potrebščin v ZDA bodo objavljeni danes. Ekonomisti pričakujejo, da bo glavni CPI na letni ravni ostal stabilen pri 5 odstotkih. Osnovni CPI pa se bi, kot pričakujejo rahlo znižal na 5,5 odstotka.

Zakladniški vrednostni papirji so bili čez noč na splošno stabilni, čeprav zgornja meja dolga ogroža trg obveznic. Vlagatelji se namreč izogibajo zapadlosti obveznic v začetku junija.

Povpraševanje na triletni dražbi je bilo veliko, z razmerjem med ponudbo in kritjem 2,93. Analitiki na trgih NatWest menijo, da je to največ od leta 2018.

Referenčna 10-letna donosnost je v Aziji znašala 3,507 odstotka. Dveletni donosi so bili 4,018-odstotni.

Predsedniku Bidnu in najvišjim zakonodajalcem ni uspelo premagati zastoja pri dvigu omejitve ameriškega dolga na 31,4 bilijona dolarjev. Obljubili, da se bodo znova sestali le nekaj tednov, preden bo država morda prisiljena v bankrot brez primere.

Negotovost ironično spodbuja povpraševanje po obveznicah, vendar zakladne menice, ki zapadejo zgodaj junija, temu niso naklonjene in imajo 5,6-odstotni donos. Največ v zadnjih desetletjih in nad obrestno mero Feda.

Na Kitajskem in v Hongkongu so aprilske šibke številke o uvozu že drugo zaporedno sejo zadrževale delnice. Vlagatelje namreč skrbi, da se bo ponovni odboj počasi spreminjal v neenakomerno okrevanje.

Hongkonški Hang Seng je padel za 0,4 odstotka.

Shanghai Composite je padel za 0,8 odstotka, juan pa se je znižal.

Valute, nafta, zlato…

Članica upravnega odbora Evropske centralne banke Isabel Schnabel je v torek dejala, da so bila pričakovanja glede znižanja obrestnih mer napačna. Evru v primerjavi z dolarjem to ni dalo velike spodbude, saj trgovci niso bili pripravljeni pred CPI podatki niso bili pripravljeni na veliko prodajo.

Evro je tako pod 1,10 dolarja. Ameriški dolar je pri 135,14 jena.

Terminske pogodbe za nafto Brent so se gibale pri 77,01 dolarja za sod. Zlato se začenja umirjati nad 2000 dolarja za unčo. Bitcoin se je ustalil pri 27,732 dolarjih.

vir Foto: Pixabay