Azijske delnice drsijo, donosi obveznic so se zaradi skrbi glede recesije znižali

Azijske delnice in terminske pogodbe na ameriške delniške vrednostne papirje so v četrtek padle. Obveznice, ameriški dolar in japonski jen pa so kazali čedalje več dokazov o upočasnitvi gospodarske rasti v ZDA, ki spodbuja skrbi glede svetovne recesije.

Kitajski modri žetoni so se znižali za 0,27 odstotka.

Hongkonški Hang Seng je bil skoraj nespremenjen, vendar so delnice tehnološke industrije v indeksu padle za 0,8 odstotka.

Japonski Nikkei je padel za približno 1 odstotek. Slednje je MSCI indeks povleklo navzdol za 0,8 odstotka.

Vseazijski indeks je od sredine marca narasel za več kot 5 odstotka, v torek je zaključil na najvišji ravni v mesecu in pol.

Južnokorejski Kospi je zdrsnil za 0,6 odstotka.

Referenčna vrednost avstralskega kapitala pa je padla za približno 0,3 odstotka.

Ameriške terminske pogodbe Nasdaq E-mini so, potem ko je referenčna vrednost tehnoloških delnic čez noč padla za 1 odstotek kazale na 0,45-odstotni nižji ponovni zagon. E-mini terminske pogodbe za širši indeks S&P 500 so ob ponovnem odprtju pokazale 0,24-odstotni padec, kar je podaljšalo 0,25-odstotni padec v sredo.

Podatki čez noč so pokazali, da so zasebni delodajalci v ZDA marca zaposlili veliko manj delavcev, kot je bilo pričakovano. Slednje pa je še povečalo znake rahljanja trga dela iz začetka tedna.

Tudi storitveni sektor v državi se je upočasnil bolj od pričakovanj. Prejšnji podatki pokazali zastoj tudi v tovarnah.

Ta teden so se pojavili znaki za močno upočasnitev gospodarske rasti v ZDA. Trgovci so medtem oblikovali cene za bolj nizek FED. Denarni trgi zdaj vidijo verjetnost nadaljnjega dviga za četrtino točke.

Valute, nafta

Donosi državnih obveznic so se posledično znižali. 10-letni zapis je v Tokiu dosegel donos okoli 3,30 odstotka. Držal se je blizu skoraj sedemmesečne najnižje vrednosti 3,266 odstotka.

To je pomagalo jenu, ki je zelo občutljiv na donose v ZDA, pridobiti v primerjavi z drugim varnim zatočiščem ameriškim dolarjem.

Dolar je padel za 0,13 odstotka na 131,15 jena, vendar je bil v primerjavi z večino drugih glavnih valut še vedno višje. Indeks dolarja se je dvignil za 0,12 odstotka na 101,99.

Avstralski in novozelandski dolar, ki sta občutljiva na tveganje, saj sta vezana na surovine, je v primerjavi z ameriškim dolarjem zdrsnil vsak za približno 0,3 odstotka. Evro je padel za 0,16 odstotka na 1,0891 dolarja.

Surova nafta je bila pod pritiskom, West Texas Intermediate se je pocenil za 57 centov na 80,04 dolarja, Brent pa za 61 centov na 84,38 dolarja.

vir Foto: Pexels