Argentinski predsednik napovedal nov sveženj zakonov

Novi argentinski predsednik Javier Milei je napovedal, da bo le nekaj tednov po tem, ko so zakonodajalci zavrnili njegov ambiciozen omnibus zakon, ki je predlagal obsežne reforme, kongresu predložil nov sveženj zakonov. Poteza prihaja kot del nadaljevanja prizadevanj Mileia za preoblikovanje argentinske politične in gospodarske krajine.

Med ključnimi predlogi novega zakonodajnega paketa je omejitev mandatov za vodje sindikatov, s čimer Milei, znani libertarec, nadaljuje svoj boj proti sindikalnim šefom. Milei, ki velja za političnega autsajderja, je predsedniški položaj decembra prevzel z obljubo, da bo “verižno žagal” status quo v državi, kar odraža njegovo zavezanost korenitim spremembam v času, ko se Argentina sooča z globoke gospodarske krize.

Argentina se spopada z več kot 250-odstotno inflacijo, ki se je po Mileijevi decembrski devalvaciji pesa močno povečala. To je povzročilo skok ravni revščine, ki se je približala 60-odstotkom, s tem pa so se povečale napetosti med delavci in sindikati ter sprožile nove stavke in proteste. Milei je izrazil, da brez temeljite spremembe gospodarskega modela Argentina nima prihodnosti.

Stališče predsednika do pozicije

Predsednik Milei je poslancem povedal, da ne polaga velikih upov v dogovor z opozicijo, vendar namerava z njihovo podporo ali brez nje nadaljevati s spremembami politike. Prav tako je napovedal predlog zakona, ki bi kaznoval vsakogar, vključno s predsednikom, gospodarskim ministrom ali poslancem, ki bi podpisali financiranje javnofinančnega primanjkljaja s tiskanjem več denarja.

Milei, ki se pogosto odziva na podporo svoje skupine, je opozoril kongres, da se bodo, če se mu bodo zoperstavili, soočili z “drugo vrsto živali”. Ta izjava odraža njegovo odločnost in pripravljenost na soočenje s političnimi izzivi, ki jih prinaša njegova agenda za reforme.

Predsednikova napoved novega zakonodajnega paketa je pomemben korak v njegovih prizadevanjih za preoblikovanje argentinskega gospodarskega in političnega sistema, kar odraža njegovo zavezanost obsežnim reformam kljub prejšnjim izzivom v zakonodajnem procesu.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Wikimedia/Vox España